Jaarstukken 2019

Paragrafen

Paragraaf sociale monitor

In Dronten vinden we het belangrijk dat inwoners die vragen hebben over zorg, ondersteuning, opvoeden, opgroeien, werk, schulden of inkomen eerst om zich heen kijken in hun eigen omgeving. Naar familie, buren, vrienden, verenigingen, kortom het hele netwerk. Samen bedenken wat er nodig is om de eigen situatie te verbeteren. Zo blijft de inwoner eigenaar van zijn of haar probleem en van de oplossingen.

Minder overbelaste mantelzorgers

We zien dat de druk op de mantelzorgers toeneemt. Het is belangrijk om een goed aanbod te creëren waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken zodat zij zich ondersteund voelen en minder belast worden.

  • De meerpaal is het informatiepunt voor mantelzorgers, organiseert de dag van de mantelzorg en vindt en zoekt de mantelzorgers (2017  262 en 2019 : 611 mantelzorgers).
  • Vraag elkaar matcht vragen van inwoners, creëert ontmoetingen in kader van eenzaamheid en positieve gezondheid, zet zich in bij het voorkomen van overbelasting (160 leden, 305 matches en 632 blije mensen)
  • Mantelkring: organiseert ontmoetingen via bijvoorbeeld wandelgroepen, voor lotgenoten en partners in coalitie tegen eenzaamheid (100 vaste deelnemers, 75 contacten, 65-80 inwoners geregeld gebeld)
  • Respijthuis Lelystad: ontlasting mantelzorger inventarisatie behoefte Dronten.(enkele bezoekers per jaar).
  • Mantelzorgcompliment: In 2019 meer complimenten uitgegeven, een toename van gebruik en een en aantal deelnemende winkels en organisaties (aantal complimenten 2017- 279 en 2019 – 314).

Minder inwoners met eenzaamheid

In 2019 is de lokale coalitie tegen eenzaamheid ZamenEen voortvarend van start gegaan.
Meer dan 50 organisaties, waaronder de gemeente, ondertekenden in de loop van het jaar het Convenant Coalitie Zameneen en bonden zich daarmee aan het onderliggend Startdocument. De gemeente werd in 2019 daarnaast lid van de landelijke coalitie tegen eenzaamheid.
Er wordt gewerkt volgens de methode: vinden, verbinden en borgen.
Het vinden van coalitiepartners is geslaagd, het verbinden van de partners en het borgen van de activiteiten is de volgende fase.
In de volgende fase is ook vooral gericht op het verder vinden en ondersteunen van mensen die eenzaam zijn en die een ondersteuningsbehoefte hebben.
De ontwikkelingen in Dronten zijn landelijk niet onopgemerkt gebleven. Dronten wordt geregeld aangehaald als een voorloper op dit terrein en op 16 december 2019 heeft minister  De Jonge een bezoek gebracht aan de coalitie ZamenEen in Dronten.

Inwoners krijgen de hulp die nodig is

De gemeente Dronten heeft te maken met een vergrijzende bevolking die steeds vaker hulp nodig heeft om zelfstandig te zijn. Daarnaast is het door het abonnementstarief (ingevoerd in 2019) ook aantrekkelijker geworden om deze hulp aan te vragen via de gemeente. In de gemeente Dronten zetten we steeds meer in op de hulp uit voorliggende voorzieningen (indien passend bij de hulpvraag ). In de nieuwe werkwijze gericht op de nieuwe route, wordt de inwoner en zijn netwerk nog meer centraal gesteld. Door samen met de inwoner en het netwerk te kijken worden alternatieve oplossingen gevonden. De inwoner is eigenaar van het gezamenlijke plan waardoor het draagvlak voor de interventie wordt vergroot. Daarnaast zoeken we steeds vaker de samenwerking op tussen de gecontracteerde Wmo aanbieders en de voorliggende partijen om van elkaars kennis en kunde gebruik te maken en zo makkelijker te kunnen op- of afschalen.

Invoering abonnementstarief leidt tot stijging van aanvragen Huishoudelijke Hulp

Door een aantal oorzaken zien we in 2019 de hoeveelheid aanvragen voor de Wmo stijgen. Door de invoering van het abonnementstarief bij de Wmo is de eigen bijdrage  verlaagd naar maximaal € 17,50 per 4 weken en de eisen voor het betalen van deze bijdrage zijn versoepeld. Een grotere groep hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Dit  heeft met name invloed gehad op de aanvragen voor hulp in het huishouden (HH). Voor een groep inwoners was het vóór 2019 financieel niet interessant om de HH via de gemeente te regelen, omdat zij een hoge eigen bijdrage (gebaseerd op hun inkomen) moesten betalen en daarom kochten zij eerder meestal zelf een particuliere hulp in.
De gemeente Dronten werkt aan verschillende onderzoeken mee om deze trend duidelijk te maken en daardoor een hogere compensatie af te dwingen bij het ministerie van VWS. Daarnaast heeft er in 2019 een CAO aanpassing plaats gevonden. Deze aanpassing is meegenomen in het kostprijsonderzoek en heeft geresulteerd in een stijging van de kosten van HH. Tot slot neemt het aantal aanvragen ook toe door de vergrijzende bevolking in de gemeente Dronten.

Levering hulpmiddelen in 2019 onder druk

In de tweede helft van 2019 waren er grote problemen met het leveren van hulpmiddelen aan inwoners. Dit was het resultaat van interne en financiële problemen bij de leverancier HMC. Gedurende het jaar zijn er verschillende gesprekken geweest en boetes uitgedeeld. Een poging tot het overnemen van het contract door Welzorg is helaas niet gelukt. Inwoners en stakeholders zijn meegenomen in het proces en geïnformeerd over de ontwikkelingen.  In 2020 zal er opnieuw een aanbesteding plaats vinden. Tot die tijd zullen de aanvragen via HMC blijven lopen. De inwoners staat voorop. We blijven veel in contact met HMC en waar noodzakelijk kijken we uit naar alternatieven.

Meer inwoners die actief zijn als vrijwilliger

Vrijwilligers zijn ‘het gezicht van de gemeente’. Een vitale samenleving wordt mede gevormd door de inzet van inwoners voor hun medemens en voor hun leefomgeving.
Als gemeente ondersteunen we vrijwilligers onder meer door subsidies aan bijvoorbeeld De Meerpaal voor Matchpoint, het ondersteunen van sportverenigingen door het inzetten van een verenigingsondersteuner, het opzetten van een vrijwilligersbeleid, etc.  

We hebben als gemeente een coalitie Vrijwilligersbeleid gevormd met een aantal Maatschappelijke organisaties (de coalitie bestaat uit MDF, Interact Contour, Coloriet, De Meerpaal, bureau LWPC en de gemeente Dronten). Door een gezamenlijk vrijwilligersbeleid op te zetten zouden vrijwilligers bij iedere organisatie dezelfde voorwaarden kunnen krijgen en gemakkelijker van de ene naar de andere organisatie kunnen overstappen als zij dat willen. Daarnaast is bij De Meerpaal Matchpoint actief die vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers zoeken met elkaar matcht. Een logische verbinding hiermee is van belang.

Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden

Er zijn minder overbelaste mantelzorgers

% Zwaar belaste mantelzorgers

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

% In de leeftijd 19-64 jaar

18,00

Een Gezonder Flevoland

% In de leeftijd 65+

16,00

Een Gezonder Flevoland

Toelichting

De indicator die hier genoemd wordt komt uit de gezondheidsmonitor van de GGD. Eens in de 4 jaar wordt deze monitor door de GGD uitgevoerd. In 2020 worden de nieuwe cijfers bekend. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Het aantal inwoners dat zich eenzaam voelt, neemt af

% Inwoners dat zich eenzaam voelt

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Ernstig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

8,00

Gezondheidsmonitor GGD

Ernstig eenzaam in leeftijd 65+

4,00

Gezondheidsmonitor GGD

Matig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

32,00

Gezondheidsmonitor GGD

Matig eenzaam in leeftijd 65+

41,00

Gezondheidsmonitor GGD

Zeer ernstig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

3,00

Gezondheidsmonitor GGD

Zeer ernstig eenzaam in leeftijd 65+

2,00

Gezondheidsmonitor GGD

Toelichting

De indicator die hier genoemd wordt komt uit de gezondheidsmonitor van de GGD. Eens in de 4 jaar wordt deze monitor door de GGD uitgevoerd. In 2020 worden de nieuwe cijfers bekend. In samenspraak met en op verzoek van het ministerie van VWS wordt er een pilot ontwikkeld om de monitoring rondom het thema eenzaamheid verder vorm te geven. Dit zal bijdragen aan het meten van interventies en welk effect deze hebben op de eenzaamheidcijfers.Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Inwoners blijven langer zelfstandig wonen

Aantal inwoners met WLZ-Zorg Thuis en WLZ Zorg instelling

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Personen die gebruik maken van WLZ Zorg thuis per 10.000 personen

89,00

87,00

Waarstaatjegemeente.nl

Personen die gebruik maken van WLZ-zorg in een instelling per 10.000 personen

94,00

76,00

Waarstaatjegemeente.nl

Toelichting

Deze indicator geeft de groep inwoners weer die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. De gemeente Dronten heeft relatief gezien meer mensen die thuis wonen met een wlz indicatie. De aansluiting en afstemming tussen Wmo zorg en Wlz is hierbij erg belangrijk.De gemeente Dronten heeft te maken met een vergrijzende bevolking die meer hulp nodig heeft om thuis te blijven wonen. Naast de inwoners, die een beschikking maatwerk voorziening Wmo krijgen, is dit jaar ook ingezet om een belevingswoning te realiseren in Dronten aan de Galjoen 39. OFW heeft hier het voortouw in genomen in het kader van hun 50-jarig bestaan. In de woning kunnen inwoners van de gemeente Dronten en omgeving in een zo reëel mogelijke situatie zien welke oplossingen er beschikbaar zijn die het langer comfortabel en veilig thuis wonen ondersteunen. Dit resultaat dient samen gezien te worden met de ontwikkelingen rondom de indicator “aantal inwoners met een beschikking maatwerk voorziening Wmo”.Inwoners met ernstige psychiatrische kwetsbaarheden zullen langer zelfstandig blijven wonen en/of korter gebruik maken van Beschermd wonen. Het Landelijk actieprogramma Weer Thuis is ook in Flevoland uitgerold om in beeld te brengen welk beroep er op sociale huurwoningen zal worden gedaan en wat voor type woonvormen het best passend zijn. Toegewerkt wordt naar een convenant tussen de Flevolandse gemeenten en de Flevolandse woningcorporaties.Adviesbureau Companen is gestart met een breder onderzoek naar de woon zorg behoefte van inwoners met een verstandelijke, psychiatrische of somatisch beperking. Ook de groep jeugdige inwoners die nu in een 24uursvoorziening wonen maken deel uit van dit onderzoek.

Inwoners krijgen de hulp die nodig is

Aantal inwoners met beschikking maatwerk voorziening Wmo

2016

2017

2018

2019

Bron

Aantal inwoners met een maatwerkarrangement per 1.000 huishoudens

90,00

81,00

106,00

117,00

Waarstaatjegemeente.nl

Toelichting

De verwachting is dat het aantal huishoudens met een beschikking zal blijven toenemen vanwege de bevolkingssamenstelling. Om deze groei de komende jaren te beperken zetten we in op het gebruik van de nieuwe route en zoveel mogelijk slimme verbindingen te leggen tussen de verschillende partijen. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Meer inwoners die aan informele zorg (vrijwilligers) doen

% Vrijwilligers

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

% Doet vrijwilligerswerk

35,00

RIVM

Toelichting

Ondanks dat het aantal vrijwilligers in Dronten op een goed niveau zit (landelijk boven het gemiddelde, ten opzichte van Urk, NOP en Zeewolde er iets onder), blijft het een punt van aandacht. Deze indicator van het RIVM maakt gebruik van de cijfers van de gezondheidsmonitor van de GGD. Het cijfer betreft 2016 en het volgende cijfer wordt in 2020 opgeleverd. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Minder inwoners met financiële problemen

% Volwassenen heeft enige of grote moeite met rondkomen

2016

2017

2018

2019

Bron

Volwassenen

15,00

17,00

Buurtmonitor volwassenen

Toelichting

In 2019 is de coalitie Armoede en Schulden van start gegaan. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol (gehad). Met deze coalitie zijn de meeste activiteiten uit het themaplan opgepakt. Hiervan is de stand van zaken als volgt: Binnen de coalitie is een werkgroep opgestart die zich bezig heeft gehouden met het proces ‘warme overdracht’. Dit proces is breed gedeeld binnen de coalitie. Er is een top 6 van vindplaatsen (inwoners in armoede en/of met schulden) in kaart gebracht voor inloop/spreekuur. Naar aanleiding van het in kaart brengen van de 6 vindplaatsen, is er voor gekozen om te starten met een inloop/spreekuur bij de Voedselbank Dronten waar een sociaal werker van De Meerpaal en een medewerker bijzondere regelingen van de gemeente aanwezig zijn.