Jaarstukken 2019

Paragrafen

Paragraaf sociale monitor

In Dronten vinden we een inclusieve samenleving van belang, daarom hebben we ons ook verbonden aan de motie vanuit de raad om een inclusie agenda op te stellen. In Dronten vinden we een inclusieve samenleving van belang. Eén samenleving waarin we ons veilig en verbonden voelen en waar het prettig wonen is. We investeren daarom in een veilig, gezond en vitaal leef en woonklimaat. In dit themaplan is deze ambitie vertaald naar 5 beoogde resultaten.

Meer passende hulpverlening voor inwoners met verward en/of onbegrepen gedrag

Inwoners met een ernstige psychische kwetsbaarheid zullen met hulp van ambulante begeleiding langer zelfstandig in de wijk blijven wonen of na een korte opname weer snel terug gaan naar huis. Deze inwoners en ook hun buren moeten zich prettig blijven voelen in de wijk.

  • Gestart is met een meerjarig project om de draagkracht van de wijk te versterken en na te gaan of er iets extra’s nodig is. Hogeschool Windesheim begeleidt dit project rond Beschermd wonen locatie De Boeg en activiteitencentrum Leeuwen’art. De betrokkenheid en enthousiasme van partijen bij dit project is groot.
  • De openingstijden van de GGZinloop/activiteitencentrum Leeuwen’art zijn verruimd naar 7 dagen in de week en een avondopenstelling.
  • De maatschappelijke opvang van gezinnen is uitgebreid van één naar twee huizen. Dit is een regionale voorziening die ook open staat van dakloze gezinnen van buiten Dronten.
  • De implementatie van de Wet verplichtte GGZ is voorbereid. Er hebben diverse informatiebijeenkomsten plaats gevonden, er is voorlichting gegeven en gestart is met het scholen van direct betrokkenen.

In 2019 zijn de resultaten van het eindrapport politiemeldingen personen met verward gedrag “Verward in Flevoland” bekend geworden. In het hele land en ook in Flevoland zijn de meldingen fors gestegen. Naar verhouding is de stijging van het aantal meldingen in Dronten het laagst van Flevoland. De cijfers over Dronten laten zien dat de lokale verbinding tussen zorg en veiligheid al stevig staat in de keten. Een aantal verbetersuggesties wordt onderdeel van het Regionaal kader Zorglandschap 2020-2026 dat begin 2020 ter besluitvorming wordt aangeboden aan de Flevolandse gemeenteraden.

  • Het Meldpunt Vangnet en Advies en het hierbij horende hulpverleningsteam is bekend gemaakt bij diverse partners.
  • De gidsen van de gemeente Dronten zijn geschoold in de methodiek First Aid Mental Health en in het signaleren van situaties rond personen met verward gedrag.
  • Infotainment De Meerpaal heeft diverse malen moeilijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt (depressie, suïcide, schizofrenie).
  • GGZcentraal heeft een behandellocatie geopend in Dronten samen met verslavingsspecialist Amethist en Kwintes. Vanuit deze locatie wordt ambulante hulpverlening geboden aan onze inwoners.
  • De time-outvoorziening/logeerbed bij Kwintes voldoet aan de behoefte om tijdelijk opvang te kunnen bieden.

Leefbaarheid en veiligheid

Meer burgerparticipatie/ burgerinitiatieven in het sociaal domein

Aantal aanvragen bewonersbudget (Samen Actief)

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Aantal aanvragen

91,00

86,00

Samen Actief

Toelichting

Samen Actief stimuleert en faciliteert bewonersinitiatieven. Bewoners kunnen een bewonersbudget van maximaal € 500 aanvragen (www.samenactief.nl). Het bewonersbudget is beschikbaar voor initiatieven van inwoners die bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid en/of de sociale cohesie in de wijk of straat van de initiatiefnemers. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het bewonersbudget. In 2019 is het budget 86 keer aangevraagd.

Meer passende hulpverlening voor inwoners met verward en/of onbegrepen gedrag

Aantal inwoners (% van de bevolking) met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA)

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

% Inwoners

1,09

EPA-Vektis

Toelichting

Inwoners met een ernstige psychische kwetsbaarheid zullen met hulp van ambulante begeleiding langer zelfstandig in de wijk blijven wonen of na een korte opname weer snel terug gaan naar huis. Deze inwoners en ook hun buren moeten zich prettig blijven voelen in de wijk. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.Deze indicator wordt in de volgende rapportage vervangen door de indicatoren:Aantal meldingen bij Meldpunt Vangnet en Advies (GGD) 22 (2017)Aantal meldingen personen met verward gedrag bij politie (E33 meldingen) 164 (2017)De reden hiervoor is dat de indicator EPA niet beïnvloedbaar is door de gemeente. De voorgestelde indicatoren geven het effect aan van het gemeentelijke beleid.

Meer sociale cohesie in wijken

% Betrokkenheid in de buurt (lemonmeting)

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Biddinghuizen

6,40

Lemonmeting 2016

Dronten midden

6,20

Lemonmeting 2016

Dronten west

6,30

Lemonmeting 2016

Dronten zuid

6,60

Lemonmeting 2016

Swifterbant

6,30

Lemonmeting 2016

Totaal gemiddeld

6,36

Lemonmeting 2016

Toelichting

Er zijn geen gegevens beschikbaar over de jaren 2017, 2018 en 2019. De laatste lemonmeting heeft in 2016 plaatsgevonden. In het jaar 2019 zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de vervolg lemonmeting, die begin 2020 zal plaatsvinden.Er zijn meerdere interventies uitgevoerd om de leefbaarheid in Dronten-Noord te vergroten.De bestaande aanpak is in 2019 voortgezet en geïntensiveerd. De politie heeft in periodes van toenemende overlast vaker gesurveilleerd in de wijk. Bij overlast meldingen bezoekt Aeres de studentwoningen en spreekt hen aan op hun ambassadeursrol. MDF buurtbemiddeling is op casus niveau ingezet voor buurtbemiddeling. Welzijn in de wijk (meerpaal) is in de wijk aanwezig om in contact te zijn met twee groepen bewoners die moeizaam samenleven. In de fysieke ruimte zijn in 2019 een aantal ingrepen uitgevoerd zoals het opknappen van drie parkeerhofjes en een upgrade van de speeltuin in de wijk.

Minder huiselijk geweld en kindermishandeling

Aantal meldingen bij Veilig Thuis Flevoland (VTF)

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Aantal meldingen

395,00

Veilig Thuis Flevoland

Toelichting

Het aantal meldingen in 2019 is sterk toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Dit komt mede doordat in 2019 Veilig Thuis een extra opdracht vanuit het rijk heeft gekregen, de uitvoering van de radarfunctie. Met de ‘radarfunctie’ van Veilig Thuis wordt bedoeld dat Veilig Thuis de opdracht heeft gekregen signalen van verschillende melders te combineren, ook over een langere periode van tijd. Daarom zijn in heel Flevoland professionals getraind in de nieuwe meldcode om signalen en vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd te melden, zodat ze ‘op de radar komen’ bij Veilig Thuis.

Minder multiprobleem-gezinnen

Aantal huishoudens met meerdere voorzieningen in Pwet, Wmo, Jeugd

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Jeugd & Pwet

2,00

3,00

2,00

Waarstaatjegemeente.nl

Jeugd en Wmo

3,00

4,00

3,00

Waarstaatjegemeente.nl

Jeugd, Pwet & Wmo

11,00

14,00

13,00

Waarstaatjegemeente.nl

Pwet & Wmo

1,00

1,00

1,00

Waarstaatjegemeente.nl

Toelichting

Cijfers 2019 betreffen alleen het eerste halfjaar van 2019. Overige cijfers gaan over het hele jaar.Activiteiten zijn gericht op het vroegtijdig signaleren en het teerder bereiken van inwoners:Samen met instellingen en organisatie zijn trainingen op AVG gebied georganiseerd om te komen tot een gezamenlijk handelingskader. Er is een schuldhulpverleningsactieplan opgesteld.