Jaarstukken 2019

Paragrafen

Paragraaf sociale monitor

In Dronten vinden we het belangrijk dat iedereen naar vermogen meedoet in de samenleving. Want door mee te doen, via betaald- of vrijwilligerswerk, het behalen van diploma’s, integratie en door gebruik te maken van minimavoorzieningen kunnen inwoners meer doen met en binnen de eigen mogelijkheden. Deze ambitie is voor het themaplan Participatie vertaald in zes resultaten. Hieronder wordt per resultaat aangegeven wat er in 2019 is gedaan om deze te behalen. Afsluitend wordt per resultaat de raadsindicator weergegeven met een toelichting op de ontwikkeling. Het beleidsterrein kunst en cultuur valt ook binnen dit themaplan. De resultaten op dit terrein worden hieronder ook benoemd.

Kunst en cultuur

Activiteiten op het terrein van kunst en cultuur dragen bij aan meerdere thema’s in het sociaal domein. Cultuur draagt bij aan vitale centra, het optimaal opgroeien van kinderen, leefbaarheid in de wijken, participatie van inwoners en zelfredzaamheid.

1. Subsidies kunst en cultuur

Veel verenigingen en stichtingen die in Dronten actief zijn met kunst en cultuur ontvangen een basissubsidie.

2. Inkoop kunst en cultuur

Naast de subsidieverlening is er sprake van inkoop van activiteiten kunst en cultuur. Voorbeelden van deze activiteiten zijn de carillonconcerten van de stadsbeiaardier en de huur van kunst voor de vergaderkamers in het gemeentehuis. Beide activiteiten zullen worden opgeschort voor de periode dat het gemeentehuis wordt verbouwd.
Voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte is een contract gesloten met een gespecialiseerd bedrijf. De opdracht voor het kunstonderhoud is in 2019 opnieuw aanbesteed.

3. Nieuwe landschapskunst

In 2019 verrees in de gemeente Dronten een nieuw, monumentaal landschapskunstwerk. Het kunstwerk Riff pd#18245 van kunstenaar Bob Gramsma is op 9 oktober 2019 opgeleverd aan de provincie Flevoland en op 12 oktober 2019 geopend voor publiek. Meteen na de openstelling bleek dat het gedrag van de bezoekers zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarom is er voor gekozen om de trap van het kunstwerk tijdelijk af te sluiten. In overleg met de betrokken partijen wordt gezocht naar een oplossing die de veiligheid van de bezoekers blijvend zal verbeteren.

4. Cultuureducatie

Cultuureducatie in het primair en secundair onderwijs wordt aangeboden door De Meerpaal Kunstwerkplaats. Jaarlijks zijn ongeveer 10.000 leerlingen betrokken bij cultuureducatie. Cultuureducatie is niet alleen kennis maken met kunst en cultuur (van dans tot design), maar ook het verbeteren van culturele competenties zoals maken, reflecteren en presenteren. In 2019 is een nieuw project gestart voor cultuureducatie in het (V)MBO.
De Meerpaal Academie biedt ook buitenschoolse cultuureducatie (cultuuronderwijs in de vrije tijd). Hierbij is het streven om cultuureducatie te laten aansluiten bij andere sectoren, zoals zorg, sport en economie. Een voorbeeld hiervan is het project "Agefriendly Cultural Cities" dat in 2019 is gestart.
De Meerpaal Academie (cultuurmakelaar) levert begeleiding en advies aan de amateurkunstverenigingen in de gemeente. De Meerpaal Academie heeft in 2019 de gemeente geadviseerd over de mogelijkheden van een stimuleringsprijs amateurkunst.

5. Bibliotheekwerk

FlevoMeer Bibliotheek heeft drie vestigingen in de gemeente Dronten. Door de veranderingen in de samenleving (digitalisering, groeiende diversiteit, gewijzigd
consumentengedrag) zal het bibliotheekwerk veranderen. FlevoMeer zal meer nadruk
leggen op de maatschappelijke waarde van het bibliotheekwerk en op de samenwerking met andere partijen. De bibliotheek verandert van een traditionele uitlener van informatie in een plaats voor persoonlijke ontwikkeling, wegwijzer in een digitale wereld, aanbieder van individueel advies en ondersteuner bij participatie.
Enkele kengetallen 2019 van FlevoMeer Dronten:

  • Aantal leden 12.635 (waarvan 8.538 jonger dan 18)
  • Aantal uitleningen 295.000
  • Aantal materialen 53.150
  • Aantal deelnemers Huis voor Taal: 214.

Meer huishoudens met een minimuminkomen zijn in beeld en maken gebruik van voorzieningen

In 2019 is de coalitie Armoede en Schulden van start gegaan. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol. Met deze coalitie zijn de meeste activiteiten uit het themaplan opgepakt. Hiervan is de stand van zaken als volgt:

  • Binnen de coalitie is een werkgroep opgestart die zich bezig heeft gehouden met het proces ‘warme overdracht’. Dit proces is breed gedeeld binnen de coalitie.
  • Voor inloop/spreekuur is een top 6 van vindplaatsen in kaart gebracht. Door het in kaart brengen van de 6 vindplaatsen, is ervoor gekozen om te starten met een inloop/spreekuur bij de Voedselbank Dronten waar een sociaal werker van De Meerpaal en een medewerker bijzondere regelingen van de gemeente aanwezig zijn.
  • Aan maatschappelijke partners en vrijwilligers zijn in 2019 vier trainingen minimaregelingen gegeven.
  • De inzet van de netwerkregisseur is voortgezet en dat geldt ook voor het aanvragen van subsidie voor het Beste idee van Dronten.

De Verordening individuele inkomenstoeslag 2019 is aangepast. De wijziging had te maken met de hoogte van de toeslag. Het primaire voorstel was opgesteld conform de adviezen uit de minima-effectrapportage van het NIBUD.
Daarnaast is de Verordening studietoeslag 2019 aangepast. De wijzigingen hebben betrekking op de manier waarop het college moet onderzoeken om iemand tijdens de studie, door een medische beperking, niet in staat is om bij te kunnen verdienen. Het normbedrag is vastgesteld op maximaal € 300 per maand.

Meer inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet hebben betaald werk of doen op een andere wijze mee in de samenleving naar vermogen.

Doorstroomtraject “Empowerment

In 2019 zijn twee consulenten opgeleid om in 2020 deze training te gaan geven.

Preventietraject WW

In samenwerking met UWV is het traject “einde WW’ers” opgezet. Deze groep mensen zit in de laatste 6 maanden van hun WW uitkering. Besloten is om de groep max. ww’ers uit Dronten periodiek (eens per kwartaal) uit te nodigen bij de al bestaande sollicitatiebijeenkomsten voor Drontense inwoners met een P-wet uitkering. Hierdoor hoeven zij niet meer af te reizen naar Almere en bundelen gemeente en UWV de krachten voor een preventieve werking richting de P-wet. De dienstverlening die de gemeente al biedt met de sollicitatiebijeenkomst is vanaf dat moment ook beschikbaar voor deze groep.
Tot nu toe is het aantal max. ww’ers in Dronten per kwartaal klein en bovendien is de uitnodiging van het UWV voor een max. ww bijeenkomst vrijblijvend. Daarom is er in 2019 nog maar 1 groepje ww’ers geweest die is aangesloten.

Traject Bewegen werkt

In 2019 zijn er 15 deelnemers gestart met het traject Bewegen werkt. Dit traject
wordt ingezet voor klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bijna de hele groep heeft aangegeven na het traject in beweging te willen blijven in groepsverband, op individueel niveau of onder begeleiding van een specialist. De vervolgstappen die de deelnemers hebben gezet zijn als volgt: sociale activering (4), klaar voor arbeidsbemiddeling (3), vrijwilligerswerk (2), zorgtraject (2), uitstroom vanwege medische reden (1), partner heeft betaald werk gevonden (1) en voor een tweetal deelnemers moet het vervolgtraject nog nader worden bepaald.

Aanpak 50+

Het Banenevent Vijftig en Vaardig en bijbehorende sessie met kandidaten is uitgebreid geëvalueerd en gedeeld in de arbeidsmarktregio. In het eerste kwartaal van 2020 gaan we over tot het uitwerken van een aanpak voor deze doelgroep aan ‘de poort’ en in de overige dienstverlening binnen re-integratie.

Combinatiebaan arrangementen

In 2019 is vooral ingezet op acquisitie en het benaderen van bestaande relaties om te bekijken welke bedrijven interesse hebben en geschikt kunnen zijn voor het bieden van een combinatiebaan.

Minder laaggeletterdheid

Taal is niet alleen een doel, maar ook een middel. Het doel van de aanpak in Dronten is om het bestaande lokale netwerk te versterken voor het vinden, opleiden en volgen van laaggeletterde inwoners. Dit doen we samen met partners in het sociaal domein en door gebruik te maken van de expertise van Stichting Lezen en Schrijven.

Landelijke ontwikkelingen en activiteiten in Dronten

In de landelijke aanpak laaggeletterdheid 2020-2024 komt een grotere regierol voor gemeenten. Om het lokale netwerk voor het herkennen en doorverwijzen te versterken is in 2019 is met inkomensconsulenten, re-integratieconsulenten en medewerkers bijzondere regelingen van de gemeente gekeken naar hun werkproces. Onder begeleiding van Stichting Lezen en Schrijven wordt een werkproces ingericht waar tijdens een intakegesprek met inwoners, die bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aanvragen, aandacht is voor het herkennen van laaggeletterdheid (foto). Middels een warme overdracht worden zij doorverwezen naar een passend taalaanbod in de gemeente.   

Coalitie laaggeletterdheid

Om het lokale netwerk voor het herkennen en doorverwijzen te versterken stimuleert de gemeente een betere samenwerking tussen taalaanbieders. In de tweede helft van 2019 heeft een pilotproject van Huis voor Taal en het ROC van Flevoland/Amsterdam geleid tot 13 verwijzingen van taaleducatie door vrijwilligers naar taaleducatie door gecertificeerde aanbieders.  

Enkele kengetallen 2019

  • 42 cursisten hebben of zitten in een formeel traject bij het ROC van Amsterdam/Flevoland. Van de 14 uitgeschrevenen hebben 7 cursisten niveauverhoging afgerond (hele jaar);
  • 22 inwoners hebben door gecertificeerde taalaanbieder Flevotaal in een maatwerktraject op individuele basis of groepsbijeenkomsten taalles gevolgd om hun taalniveau te verbeteren (eerste half jaar);
  • In de Huizen voor Taal hebben 214 inwoners met vrijwilligers gewerkt aan hun taal-, reken- en digitale vaardigheden (eerste half jaar).

Participatie

Meer huishoudens met een minimuminkomen zijn in beeld en maken gebruik van voorzieningen

Gebruik van de toegankelijkheidsbijdrage (Pas van Dronten) neemt in de periode 2017-2022 toe met 10% (t.o.v. de nulmeting)

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Aantal kinderen < 12 jaar

246,00

213,00

206,00

Intern, gemeente

Aantal kinderen 12-18 jaar

189,00

271,00

265,00

Intern, gemeente

Aantal Volwassenen

776,00

922,00

981,00

Intern, gemeente

Totaal aantal personen

1.211,00

1.406,00

1.452,00

Intern, gemeente

Toelichting

Hierbij gaat het om alle inwoners (die onderdeel zijn van een gezin), waarbij de toegankelijkheidsbijdrage door de gemeente is toegekend.De daling bij de kinderen laat zich enerzijds verklaren uit een afname aantal uitkeringen (657 op 1 januari 2017; 650 op 1 januari 2018; 622 op 1 januari 2019; 587 op 1 januari 2020.) en anderzijds bereiken kinderen ene leeftijd dat ze niet meer in aanmerking komen voor een bijdrage is  (de hoeveelheid kinderen tussen de 12 en 18 jaar in eerste instantie nog flink toeneemt (van 2017 naar 2018). Verder blijkt  (2018 en 2019) dat er plusminus 40 kinderen per jaar de leeftijd van 12 jaar bereiken op de peildatum Ook zien we dat er de afgelopen jaren (2018 en 2019) gemiddeld 30 kinderen zijn die 18 worden (en daardoor dus geen recht meer hebben op een ambtshalve toekenning). Voor een verdere inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Meer inwoners doen vrijwilligerswerk

Indicator is in themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden opgenomen

2016

2017

2018

2019

Bron

Toelichting

Indicator is in themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden opgenomen.

Meer inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet hebben betaald werk of doen op een andere wijze mee in de samenleving naar vermogen

Aantal inwoners instroom en aantal inwoners uitstroom

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Instroom

235,00

141,00

Intern, gemeente

Uitstroom

216,00

185,00

Intern, gemeente

Toelichting

Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema; hier worden de trajecten nader toegelicht om zoveel mogelijk inwoners toe te leiden naar betaald werk.

Meer jongeren die een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen, stromen uit naar school mits zij leerbaar zijn (afstemmen met Opgroeien en Opvoeden)

% jongeren dat uitstroomt naar school

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Uitstroom naar school

9,00

12,00

7,00

Intern, gemeente

Toelichting

Dit gaat om jongeren van 18-27 jaar die een uitkering PW ontvangen. En die op grond van artikel 13, lid 2 onderdeel c Participatiewet uitstromen naar school of moeten uitstromen naar school (als dat mogelijk is/als zij leerbaar zijn). Er wordt dus het aantal jongeren gemeten van wie de uitkering wordt beëindigd met reden uitstroom: school/ studiefinanciering. Je ziet vaak uitstroom in februari en augustus/september. Voor een nadere inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema; hier worden de trajecten nader toegelicht om zoveel mogelijk inwoners toe te leiden naar betaald werk.

Minder laaggeletterdheid

% laaggeletterdheid 15-65 jaar

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

laaggeletterden

10,00

10,00

Stichting lezen en schrijven

Toelichting

Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.Na 2016 is landelijk geen onderzoek uitgevoerd naar de regionale spreiding van geletterdheid in Nederland. Cijfers over laaggeletterdheid om over de jaren te kunnen vergelijken mogen ook in 2020 niet worden verwacht. Het Rijk en de VNG hebben in 2019 bestuurlijke afspraken gemaakt over een landelijke monitor om de deelname aan cursussen basisvaardigheden en de effecten te meten. In het eerste kwartaal van 2020 komt meer duidelijkheid over de dataverzameling door (centrum)gemeenten. De gemeente Dronten zal hierop aanhaken. Voor 2019 hebben we in de gemeente Dronten de beschikking over outputcijfers (kengetallen deelname en effecten).

Statushouders zijn in toenemende mate geïntegreerd

Uitstroom aantal statushouders naar werk

Nulmeting

2016

2017

2018

2019

Bron

Uitgestroomd naar werk

17,00

16,00

Intern, gemeente

Toelichting

De integratie van statushouders is uitgewerkt in het in januari 2018 door het college vastgestelde plan ‘Aanpak integratie statushouders’. In dit plan is als doel gesteld om de integratie van statushouders te verbeteren. Hierbij ligt de focus op vier hoofdthema’s: taal, gezondheid, werk en onderwijs en maatschappelijke integratie en participatie van statushouders. Deze thema’s komen terug in de activiteiten in het themaplan. Al deze activiteiten zijn geïmplementeerd. Daarnaast is de Wegwijsgids, toegespitst op statushouders, gepubliceerd en is het Werkboek ‘Gezond inburgeren” geïntroduceerd. Maatschappelijke partners en interne medewerkers zijn geïnformeerd over de nieuwe Inburgeringswet. Voor de implementatie van deze wet zijn verschillende werkgroepen opgericht waaraan zowel interne medewerkers als maatschappelijke partners deelnemen.