Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Bron Programmabegroting 2019 : Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
In 2019 heeft de gemeente barrières voor ouders weggenomen door de uurprijs van de peuteropvang voor ouders te verlagen en de peuteropvang financieel toegankelijk te maken voor éénverdieners. De gemeente wil hiermee voorkomen dat ouders zich niet vrij voelen in hun keuze voor een voorschoolse voorziening. Ook is er gewerkt aan het stapsgewijs invoeren van het uitgebreidere VVE aanbod in de gemeente.
Met deze aanpak loopt de gemeente vooruit op de wettelijke invoeringsdatum van 1 augustus 2020.
Om een hoge kwaliteit van het VVE aanbod te realiseren is door opvang, onderwijs en partners uit het medisch en gezondheidsdomein nauw samengewerkt. In deze samenwerking is gewerkt aan nieuwe afspraken over na te leven kwaliteitsstandaarden in de voorschoolse periode. Op 15 oktober 2019 zijn alle partners bijeen geweest om in dit proces hun eerste resultaten te delen. Dit proces wordt in 2020 afgerond met een nieuw kwaliteitskader.
In 2019 is een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van een tussenvoorziening kinderopvang/peuterspeelzaalwerk en de groep dagbehandeling. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat als sterker ingezet wordt op de samenwerking rondom jeugdigen in de voorschoolse periode, een dergelijke voorziening wellicht niet nodig is. Daarom is ervoor gekozen eerst in te zetten op versterking binnen de bestaande samenwerking en voorzieningen en aan de hand daarvan te kijken of aanvullend aanbod nodig is.
Voor de periode is een coalitie Kansrijke Start in oprichting.
Nieuwe verbindingen School als werkplaatsBron Programmabegroting 2019 : Passend onderwijs primair onderwijs |
Bron Programmabegroting 2019 : Passend onderwijs voortgezet onderwijs - Tussenvoorziening
De Tussenvoorziening VO/VSO is het tweede schooljaar ingegaan. In het schooljaar 2018/2019 hebben 18 leerlingen gebruik gemaakt van de Tussenvoorziening. Geen enkele leerling is uitgestroomd naar het voortgezet speciaal onderwijs.
Nieuwe verbindingen Werk maken van passend onderwijsEr gaan verhoudingsgewijs veel Drontense jongeren naar het (voorgezet) speciaal onderwijs. Eind 2019 heeft er een conferentie over dit thema plaatsgevonden. Tijdens die conferentie hebben betrokkenen uit de gehele keten van voorschools tot en met voortgezet (speciaal) onderwijs, jeugdgezondheidszorg en (preventieve) jeugdhulp met elkaar gesproken over een pakket aan maatregelen om meer kinderen binnen de reguliere voorzieningen te houden. De projectleider heeft de opbrengsten van de conferentie vertaald in een programma met drie projecten: |
Bron Voortgangsrapportage 2019 : Ontwikkeling kosten leerlingenvervoer (€ 100.000 incidenteel, voordeel)
In augustus 2017 heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor het leerlingenvervoer. De aanbesteding heeft een gunstige werking op de totale kosten gehad. Ook is het aantal leerlingen dat met het openbaar vervoer reist gedaald. De contracten gelden nog tot augustus 2021, waarna een nieuwe aanbesteding noodzakelijk is. Wel heeft de verhoging van het lage btw-tarief een negatieve uitwerking gehad op de kosten. Het budget is structureel met € 100.000 verlaagd en verwerkt in de Kadernota 2020.