Jaarstukken 2019

Programma 1 Veiligheid

Wat hebben we bereikt in 2019?

Openbare orde en veiligheid

Bron nieuw beleid Programmabegroting 2019 : 1 fte Integraal veiligheidsbeleid (€ 80.000 structureel, dekking aanwezig)
Om uitvoering te geven aan het veiligheidsbeleid en evenementenbeleid is vanaf het tweede kwartaal een junior beleidsmedewerker aangenomen. Hiermee is ingezet op operationele taken op het gebied van crisisbeheersing en calamiteiten, de doorontwikkeling van het evenementenbeleid en de handhaving hierop.

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
In mei 2019 is in samenwerking met het CCV en de Politie een bewustwordingssessie Ondermijning georganiseerd voor bewoners en ondernemers van het buitengebied. Hierbij is wederom voldaan aan de certificering in het kader van het keurmerk. Voor alle KVO's hebben bijeenkomsten plaatsgevonden en zijn schouws uitgevoerd.

Ondermijning
In 2019 is de aanpak van ondermijning vervolgd. Dit heeft geresulteerd in een aantal sluitingen in het kader van artikel 13b Opiumwet. Een aantal casussen zijn integraal en succesvol gedraaid. Hierbij is intensief samengewerkt met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), politie en het OM (Openbaar Ministerie).
In het kader van ondermijning heeft de minister van Justitie en Veiligheid een bezoek gebracht aan ons buitengebied, om aandacht te vragen voor de aanpak van ondermijning. We zijn als een van de vijf gemeenten voor de KVO's buitengebied gecertificeerd.
Er is structureel budget aangevraagd voor de aanpak van ondermijning. Dit budget is toegekend vanaf 2020, en is reeds ingevuld door het aanstellen van een beleidsmedewerker Ondermijning.
Het Damoclesbeleid is geactualiseerd en voldoet aan de landelijke wet- en regelgeving.
Met de gemeenten en netwerkpartners uit Midden-Nederland is een gezamenlijk hennepconvenant vastgesteld teneinde een eenduidige aanpak van hennepteelt. Op het gebied van Bibop hebben we de samenwerking meer integraal uitgevoerd en is er extra aandacht bij de screening van Drank- en Horeca-aanvragen. Deze aanpak is succesvol gebleken.

Evenementen
In 2019 is een professionaliseringsslag gemaakt bij het vergunningtraject van C-evenementen. Dit voor wat betreft de evenementen op het evenemententerrein van Walibi Holland. Er is een start gemaakt met het opstellen van het uitvoeringsbeleid voor Toezicht en Handhaving op evenementen. Naar verwachting wordt dit in het eerste kwartaal van 2020 vastgesteld.

Zorg en Veiligheid
De samenwerking tussen zorg en veiligheid is geïntensiveerd. Met name op het gebied van de Persoonsgerichte Aanpak en TopX zijn goede resultaten behaald door de verbinding tussen deze beide domeinen te leggen.

Multidisciplinaire aanpak Verward en gevaarlijk en huiselijk geweld
In 2019 zijn beiden aanpakken gestart als pilot. De gemeente Dronten heeft deelgenomen aan (het ontwikkelen van) de pilot. In 2020 gaan we door met de aanpak.

Basisteamdriehoek Dronten, Noordoostpolder en Urk
De basisteamdriehoek Dronten, Noordoostpolder en Urk is periodiek belegd. De samenwerking tussen gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie is hiermee structureel. Onder meer is besloten om gezamenlijk Integraal Veiligheidsbeleid te ontwikkelen. Vaststelling hiervan vindt plaats in 2020.

Bron bestaande ontwikkeling Programmabegroting 2019 : Veiligheidsmonitor (€ 10.000 herschikking IVB 2016-2019)
De Veiligheidsmonitor (VM) is een tweejaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De Veiligheidsmonitor wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gemeenten en politie. Ter voorbereiding op het Integraal Veiligheidsbeleid 2020-2023 heeft de gemeente Dronten in 2019 deel genomen aan het onderzoek. De Veiligheidsmonitor 2019 is in het derde kwartaal uitgevoerd.

ga terug