Jaarstukken 2019

Programma 6 Sociaal domein

Wat hebben we bereikt in 2019?

Samenkracht en burgerparticipatie

Bron Voortgangsrapportage 2019 : Implementatie aangepaste inkoop gespecialiseerde zorg (€ 60.000 incidenteel, nadeel)
Per 1-1-2019 zijn de nieuwe contracten voor lokale Wmo en Jeugdhulp ingegaan. Dit houdt in dat de gemeente resultaatgericht werkt en financiert. Samen met de inwoner stelt een gids resultaten op. De gids bepaalt hoe lang de inzet plaatsvindt of welk traject nodig is. Aan de duur van de inzet en de trajecten is een budget gekoppeld. Voor dit budget moet de aanbieder samen met de inwoner de resultaten behalen. Deze werkwijze is nieuw voor zowel de gemeente, als voor de inwoners, als voor de aanbieders.
In 2019 zijn daarnaast aanbestedingen voor preventie, jeugdhulp op het AZC en curatieve jeugd-GGZ voorbereid en afgerond en is de aanbesteding voor de Sterk-producten (jeugdhulp in het onderwijs) voorbereid.

Bron Voortgangsrapportage 2019 : Implementatie omgekeerde verordening (€ 50.000 incidenteel, nadeel)
De implementatie van de aangepaste inkoop gespecialiseerde zorg maakt onderdeel uit van de themaplannen. De implementatie vraagt om extra begeleiding.

Nieuwe verbindingen Sociaal domein

Themaplannen
Onze ambities hebben we eind 2017 geconcretiseerd in de maatschappelijke agenda. Dat hebben we samen met onze partners gedaan, om zo de gedeelde zeggenschap en verantwoordelijkheid te bereiken. Voor ieder thema hebben we samen met onze partners resultaten geformuleerd die we de komende periode willen bereiken. Op de afzonderlijke resultaten hebben we met onze partners indicatoren benoemd. Deze indicatoren geven ons de komende periode een indicatie of we de gewenste vooruitgang boeken op de verschillende resultaten. De themaplannen en de geformuleerde resultaten zijn in april 2019 door de raad vastgesteld.

Coalitie armoede en schulden
In 2019 is de coalitie Armoede en Schulden van start gegaan. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol (gehad). Met deze coalitie zijn de meeste activiteiten uit het themaplan opgepakt. Hiervan is de stand van zaken als volgt: Binnen de coalitie is een werkgroep opgestart die zich bezig heeft gehouden met het proces ‘warme overdracht’. Dit proces is breed gedeeld binnen de coalitie. Er is een top 6 van vindplaatsen (inwoners in armoede en/of met schulden) in kaart gebracht voor inloop/spreekuur. Naar aanleiding van het in kaart brengen van de 6 vindplaatsen, is er voor gekozen om te starten met een inloop/spreekuur bij de Voedselbank Dronten waar een sociaal werker van De Meerpaal en een medewerker bijzondere regelingen van de gemeente aanwezig zijn.

Coalitie laaggeletterheid
Om het lokale netwerk voor het herkennen en doorverwijzen te versterken stimuleert de gemeente een betere samenwerking tussen taalaanbieders. In de tweede helft van 2019 heeft een pilotproject van Huis voor Taal en het ROC van Flevoland/Amsterdam geleid tot 13 verwijzingen van taaleducatie door vrijwilligers naar taaleducatie door gecertificeerde aanbieders.

Lokale coalitie tegen eenzaamheid ZamenEen
In 2019 is de lokale coalitie tegen eenzaamheid ZamenEen voortvarend van start gegaan.
Meer dan 50 organisaties, waaronder de gemeente, ondertekenden in de loop van het jaar het Convenant Coalitie Zameneen en bonden zich daarmee aan het onderliggend Startdocument. De gemeente werd in 2019 daarnaast lid van de landelijke coalitie tegen eenzaamheid. Er wordt gewerkt volgens de methode: vinden, verbinden en borgen.
Het vinden van coalitiepartners is geslaagd, het verbinden van de partners en het borgen van de activiteiten is de volgende fase.

Coalitie Vrijwilligersbeleid
We hebben als gemeente een coalitie Vrijwilligersbeleid gevormd met een aantal Maatschappelijke organisaties (de coalitie bestaat uit MDF, Interact Contour, Coloriet, De Meerpaal, bureau LWPC en de gemeente Dronten). Door een gezamenlijk vrijwilligersbeleid op te zetten zouden vrijwilligers bij iedere organisatie dezelfde voorwaarden kunnen krijgen en gemakkelijker van de ene naar de andere organisatie kunnen overstappen als zij dat willen. Daarnaast is bij De Meerpaal Matchpoint actief die vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers zoeken met elkaar matcht. Een logische verbinding hiermee is van belang.

ga terug